Elektronisch betalen blijft groeien

Redactie

De Nederlandse consument betaalt steeds meer met pinpas en via Ideal. Het aantal Ideal-transacties steeg het afgelopen halfjaar met veertig procent, pinnen werd bijna twaalf procent vaker gedaan. Dat maakte pinbeheerder Currence donderdag bekend.

Mei en juni waren recordmaanden voor Ideal. In beide maanden werd rond de acht miljoen keer via het internetbetaalplatform betaald. Currence verwacht ook voor de komende maanden een stijging, omdat online winkelen steeds populairder wordt.

Pinnen is nog altijd het meest gebruikte betaalmiddel met 1,153 miljard betalingen in het afgelopen halfjaar. Vooral voor bedragen tot tien euro werd de pinpas vaker getrokken.

Het nieuwe pinnen, waarbij niet meer de magnetische strip wordt gebruikt maar een chip, maakt inmiddels veertig procent van het totaal uit. Begin maart werd de campagne voor deze omschakeling opgestart. De pinbeheerder verwacht dat het betalen met magneetstrip eind dit jaar volledig is verdwenen.

Het Nederlandse pinverkeer voldoet dan volledig aan de voorwaarden voor de Single Euro Payments Area (SEPA). Door de introductie van SEPA kan voortaan in alle Europese landen met dezelfde pinpas worden betaald. Nationale merken, zoals het Nederlandse Pin, verdwijnen.


Elektronisch betalen blijft groeien (Foto: Novum)