Tilburg wil kermis op Unesco-lijst

Redactie

De Tilburgse kermis moet worden opgenomen op de Unesco lijst van immaterieel werelderfgoed. Dat heeft de gemeente Tilburg donderdag bepleit. De kermis, die vrijdag van start gaat, bestaat al sinds 1570 en is het op één na grootste evenement van Nederland.

"De eeuwenoude kermistraditie van Tilburg mag nooit verloren gaan", zegt wethouder Joost Möller (VVD) donderdag. Kermis is volgens hem een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. Nergens anders heeft de kermis een zo centrale plaats in de geschiedenis als in Tilburg, stelt Möller.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) ondertekent waarschijnlijk later dit jaar het verdrag over de immateriële Unesco-lijst. Ook het bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Nederlandse koeien moeten volgens verschillende organisaties in aanmerking komen.

Het verdrag voor de bescherming van immaterieel erfgoed, zoals rituelen, dialecten, tradities of ambachten, bestaat sinds 2003. Onder meer de Franse gastronomische maaltijd en het carnaval in het Vlaamse Aalst staan op de lijst.


Tilburg wil kermis op Unesco-lijst (Foto: Novum)