'Nederlanders slecht geïnformeerd over selectie ziekenhuis'

Harry

De meeste Nederlanders vinden dat ze door hun zorgverzekeraar onvoldoende worden geïnformeerd over de reden om wel of geen contract met een ziekenhuis af te sluiten. Bijna 85 procent wil meer informatie over de criteria die verzekeraars gebruiken, blijkt uit een enquête van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Ruim zestig procent van de ondervraagden vindt het goed dat een verzekeraar een zorgaanbieder selecteert op kwaliteit. Ze willen alleen wel geïnformeerd worden over de criteria die hun verzekeraar hanteert.

Minder dan de helft van de ondervraagden vindt het acceptabel als de verzekeraar ook selecteert op betaalbaarheid. Als dat betekent dat ze in minder ziekenhuizen terechtkunnen, vindt nog maar een kwart dat een goed idee. "Dus verzekerden staan er minder positief tegenover als verzekeraars het kostenaspect laten meewegen bij het selecteren van zorgaanbieders", constateert NPCF-directeur Wilna Wind. "Dat vind ik opmerkelijk, want mensen betalen de zorg toch echt zelf."