Bulgaar met nog tien jaar cel tegoed opgepakt

Redactie

Een 65-jarige Bulgaar die in Nederland nog tien jaar celstraf moet uitzitten na een veroordeling in 1994, is deze week aangehouden in Bulgarije. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

De man was in januari 1992 betrokken bij een schietpartij met dodelijke afloop aan de Beukelsdijk in Rotterdam. De Bulgaar lokte het slachtoffer met een medeverdachte uit zijn woning en schoot hem buiten meerdere keren in de rug.

De rechtbank in Rotterdam sprak de man in 1993 vrij, waardoor hij op vrije voeten kwam. In hoger beroep werd hij een jaar later door het hof veroordeeld tot twaalf jaar cel. Een cassatieberoep werd afgewezen, waardoor het vonnis onherroepelijk was. De man was echter onvindbaar.

Een speciaal opsporingsteam hield de Bulgaar begin 2009 aan in Frankrijk. Een Franse rechter stelde de man echter in afwachting van de uitleveringsprocedure vanwege zijn gezondheidstoestand in vrijheid, waarna hij weer onvindbaar was.

Dinsdag werd hij aangehouden in het Bulgaarse Sofia. Een dag later is hij naar Nederland overgebracht, waar hij zijn strafrestant van 3982 dagen zal uitzitten.