TROS stopt mogelijk met Calimero en Barbapapa

Harry

De TROS overweegt een groot deel van de kinderprogramma's, waaronder Calimero, Kabouter Plop en Barbapapa, te schrappen. De omroep werd onlangs opnieuw beboet omdat het volgens het Commissariaat van de Media ongeoorloofd bijdroeg aan de winst van commerciële partijen. Een woordvoerder zegt woensdag dat de mediawet niet duidelijk is over wat wel en wat niet is toegestaan.

De populaire omroep kreeg een boete voor het programma Het Sprookjesboomfeest. Volgens het Commissariaat, dat toezicht houdt op naleving van de mediawet, draagt de TROS door het programma uit te zenden te veel bij aan inkomsten die derden, zoals bijvoorbeeld producenten, verdienen aan merchandise. De kinderprogrammering wordt tot 1 januari langzaam afgebouwd.

De eigen programmering, zoals Zapp en Zappsport, blijft wel bestaan. Toch slaat de maatregel een gat van ongeveer achthonderd uur in de TROS-programmering, zegt de zegsman. Het besluit is een 'statement', omdat het belang van de kinderprogramma's bij de TROS groot is, en de kwestie daar 'enorm leeft'.

Maar de belangrijkste reden om te stoppen met kinderprogramma's waar veel merchandising omheen gebeurt, is dat de omroep niet de reputatie wil krijgen van de 'omroep die weer een boete krijgt'. Eerder werd de TROS beboet voor het uitzenden van de Bibaboerderij. Volgens de rechtbank had de zendgemachtigde zich via het programma dienstbaar gemaakt aan winst voor supermarkt C1000. Omroepen moeten zelf bewijzen dat ze niet ongeoorloofd bijdragen aan de inkomsten van derden.

Volgens de zegsman is dat moeilijk, vooral zonder duidelijke regelgeving. De TROS hoopt dat de richtlijnen over commercie nog voor volgend jaar worden aangescherpt.