Vakantie zorgt voor boekverkooprecord

Redactie

De zomervakantie zorgt niet alleen voor drukte op de wegen, maar ook bij de boekhandels. De laatste week van juni was de beste boekverkoopweek van het jaar tot nu toe. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De eerste week van juli staat in de top drie. Van drieduizend ondervraagde vakantiegangers neemt 99,3 procent boeken mee op vakantie.

Ruim een vijfde van de ondervraagde vakantielezers laat de gekochte boeken achter of geeft ze door. Meer dan de helft van de mensen zet de aangeschafte boeken thuis terug in de kast.

De populairste genres zijn thrillers en detectives, romans, waargebeurde verhalen en biografieën. Een kwart van de mensen leest op vakantie ook graag de krant. Het online onderzoek is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en De Boekensalon, een site voor boekliefhebbers.

Om de zomervakantie te vieren, verspreidt De Boekensalon sinds dinsdag tienduizend exemplaren van Mee naar Zee, met korte verhalen van diverse auteurs. De locatie van de boeken wordt via sociale media bekendgemaakt. De schrijver van de winnende recensie over het boek wint een strandvakantie.