Rosenthal blij met arrestatie Hadzic

Harry

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'verheugd' over de arrestatie van de 53-jarige Goran Hadzic, de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger. "Het is goed dat Servië zijn verantwoordelijkheid heeft genomen", laat de bewindsman woensdag in een reactie weten.

Met de arrestatie is ook een 'belangrijke stap' gezet op weg naar verdere regionale verzoening, meent de minister. "Ik zie uit naar de dag dat recht kan worden gesproken. Het is vooral voor de slachtoffers een belangrijk bericht."

Of Servië nu ook kan toetreden tot de Europese Unie, wil Rosenthal niet zeggen. De regering wacht eerst het advies van de Europese Commissie hierover af, dat in oktober wordt verwacht. "Nederland zal Servië behandelen als elk ander land dat tot de EU wil toetreden. Dat betekent voldoen aan de voorwaarden op het gebied van goed bestuur, economie en democratie."

Voor de regering is de uitlevering van oorlogsmisdadigers als Hadzic en Ratko Mladic aan het Joegoslaviëtribunaal altijd een harde voorwaarde geweest voor een eventuele toetreding van Servie tot de EU.

Volgens de grootste oppositiepartij SP is het echter nog te vroeg voor een lidmaatschap. Met de arrestatie is een belangrijke eis voor toetreding tot de EU vervuld, maar voordat hierover kan worden gesproken moet het land eerst werk maken van de aanpak van corruptie, vindt Kamerlid Harry van Bommel. Niettemin is ook hij blij met de arrestatie van Hadzic. "Deze man wordt al jaren gezocht en het is de hoogste tijd dat hij verantwoording aflegt voor zijn daden."