Australisch bedrijf Murdoch distantieert zich

Harry

Het Australische mediabedrijf van Rupert Murdoch heeft niets te maken met het afluisterschandaal in Groot-Brittannië. News Limited is bereid iedere vraag te beantwoorden over zijn lokale activiteiten, zei directeur John Hartigan woensdag. Hartigan reageert daarmee op uitlatingen van premier Julia Gillard dat het bedrijf wat 'lastige vragen' te beantwoorden heeft.

Volgens Gillard zijn de Australiërs ongerust geworden na de gebeurtenissen in Groot-Brittannië. "Als mensen horen over telefoongesprekken die afgeluisterd worden en rouwende mensen zien die daarmee om moeten gaan, dan denk ik dat ze er hier vragen over willen stellen, ook over News Limited", zei ze.

"Met haar uitlatingen legt de premier een link tussen de activiteiten van News Corporation in Groot-Brittannië en die hier in Australië. Dat is ongerechtvaardigd en betreurenswaardig", zei Hartigan. Hij heeft al aangekondigd dat News Limited een 'diepgaand onderzoek' zal instellen naar alle uitgaven van de afgelopen drie jaar om te kunnen bevestigen dat alleen voor legitieme diensten betalingen zijn gedaan.

News Limited is de eigenaar van zeker twintig kranten en meerdere nieuwswebsites en kabeldiensten in Australië, waar Murdoch in 1964 zijn carrière begon toen hij na de dood van zijn vader de krant The News erfde. Zijn media-imperium ligt onder vuur sinds bekend werd dat medewerkers van zijn boulevardblad News of the World de politie betaalden voor informatie. Bovendien zouden de journalisten de telefoons van familieleden van terreurslachtoffers en gesneuvelde militairen hebben afgeluisterd.

Murdoch gaf in 1985 zijn Australische paspoort op en werd Amerikaans staatsburger om zo aan de voorwaarden te voldoen om eigenaar van een Amerikaans televisiestation te kunnen worden. Het Amerikaanse News Corporation is eigenaar van het Australische News Limited.