Ecclestone formeel beschuldigd van omkoping

RGS

Formule 1-bestuursvoorzitter Bernie Ecclestone is gisteren voor het eerst officieel beschuldigd van het omkopen van de Duitse bankier, Gerhard Gribkowsky. Een bedrag van 31 miljoen euro zou ten tijde van de laatste verkoop van de sport in 2006 betaald zijn.

Er wordt beweerd dat de 80-jarige F1 Supremo hiervoor een commissie van 28,8 miljoen euro terugkreeg van de Bayerische Landesbank, dat staatseigendom is. Verder zou Bambino Holding, eigendom van de familie Ecclestone, volgens afspraak nog een extra 17,6 miljoen euro hebben ontvangen.

Het is nog onduidelijk of Ecclestone gedwongen wordt om in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk voor de rechter verschijnen. Het is bijna zeker dat Gribkowsky, de man die omgekocht is, wel naar de rechtbank moet. Gribkowsky overzag de verkoop van de Formule 1 in 2006, de sport werd toen gekocht door CVC Capital Partners. 

De  hoofdaanklager in München beweert dat het voormalige hoofd risicoanalyse bij BayernLB de aandelen van de bank in de sport, 48 procent, verkocht zonder de waarde bij te stellen. Hiervoor kreeg hij geld onder de noemer van adviseurscontracten, het geld werd betaald aan Oostenrijkse bedrijven op naam van Gribkowsky door een zekere ‘Bernard E’. De aanklager voegde hieraan toe dat de Bayerische Landesbank een schade heeft geleden van ongeveer 47 miljoen euro door het handelen van Gribkowsky.

Gribkowsky is aangeklaagd voor corruptie, belastingontduiking en fraude. Ondanks dat hij nog voor een tribunaal moet verschijnen, om te bepalen of het tot rechtszaak komt, wordt dit als een formaliteit gezien en zal hij in de herfst moeten voorkomen. Gribkowksy zit al sinds vijf januari vast in de beruchte Stadelheim gevangenis in München. Hij kan een straf tegemoet zien van vijf tot tien jaar als hij wordt veroordeeld. 

Het OM in Duitsland wacht op de rechtszaak van Gribkowksy voordat een besluit wordt genomen met betrekking tot Ecclestone. Ze willen hiermee het risico vermijden op een afgang bij een proces met een hoog publiciteitsgehalte. Ecclestone meldde aan de Telegraph Sport niets verkeerd te hebben gedaan, en dat hij het OM wil blijven helpen. In april was hij al naar Duitsland gevlogen om vragen te beantwoorden.

Het is niet duidelijk waarom de baas van de Formule 1 Gribkowsky heeft willen omkopen. Eén theorie is dat de Duitser in 2005 in de rechtszaal vocht voor meer zeggenschap binnen de sport. 

Het nieuws komt een paar dagen voor de Grand Prix in Duitsland. Het is onzeker of Ecclestone aanwezig zal zijn, al wordt er gezegd dat hij de verzekering heeft dat hij met rust wordt gelaten zolang hij meewerkt met het OM in betrekking tot de Gribkowsky zaak.