Nederlandse hackers vast voor betrokkenheid bij Anonymous

Harry

De politie heeft dinsdagavond vier Nederlandse internetactivisten aangehouden voor betrokkenheid bij de hackersgroep Anonymous. De vier zijn volgens het OM verantwoordelijk voor het hacken van onder meer de datingsite pepper.nl, het internet- en chatbedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl.

Het gaat om een 17-jarige jongen uit Doetinchem, een 18-jarige man uit Breda, een 25-jarige Rotterdammer en een 35-jarige man uit Roosendaal, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Bij het doorzoeken van hun woningen zijn vijftien computers, externe harde schijven en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Het betrof een internationale actie waarbij in het buitenland nog eens zeventien verdachten zijn aangehouden.

Het OM kwam de vier op het spoor door zelf met een schuilnaam het chatkanaal van de hackers binnen te gaan. De hackers verschuilden zich achter de schuilnamen Ziaolin, Calimero, DutchD3V1L en Time, maar konden in korte tijd worden geïdentificeerd. Daarna zijn ze aangehouden.

Het zou gaan om een splintergroepering van het internationale collectief van Anonymous. De vier zouden opereren onder de naam Antisec NL, wat voor Anti Security Nederland staat. De groep deed via Twitter verslag van inbraken. Hun belangrijkste doel was volgens justitie onder meer het stelen en openbaar maken van vertrouwelijke gegevens van overheidsdiensten en -bedrijven.

Anonymous viel onder meer sites van Paypal, Visa en Mastercard aan omdat ze weigerden donaties aan Wikileaks uit te voeren. In de Verenigde Staten heeft de FBI nog eens zestien hackers aangehouden. In Engeland werd een 16-jarige verdachte vastgezet.

Een 21-jarige verdachte uit het Amerikaanse New Jersey zou vertrouwelijke informatie van de servers van het bedrijf AT&T hebben gehaald. De informatie werd vorige maand door de hackersgroep Lulz Security, ook wel Lulzsec, op internet gezet.

Lulzsec zou een afsplitsing van Anonymous zijn, waar de jonge verdachte uit Engeland ook aan verbonden zou zijn. Eerder deze week brak de hackersgroep nog in op de servers van onder meer The Sun, een van de tabloids van de omstreden mediatycoon Rupert Murdoch. Hij ligt onder vuur vanwege het afluisterschandaal bij het onlangs opgeheven News of the World.

Anonymous werkt inmiddels online aan een reactie. In een nog niet definitieve tekst stond even voor 11.00 uur onder meer dat de regeringen die hackers hebben aangehouden 'hebben besloten dat ze genoeg hebben van het recht van hun burgers op vrijheid'. De groep vergelijkt de hackaanvallen met demonstreren op straat. Daarom zou het niet mogen worden verboden. De groep stelt ook dat voor iedere arrestant tien nieuwe zullen opstaan. De houding van overheden zou daarmee zinloos zijn. Anonymous ontkent een ‘terroristische groep’ te zijn. Ze wijzen erop dat regeringen die oorlogen starten zelf dat predikaat verdienen.


Hackers vast voor betrokkenheid bij Anonymous (Foto: Novum)