Geen extra geld voor Hoorn van Afrika

Harry

Nederland is voorlopig niet van plan het bedrag dat het kabinet heeft toegezegd voor noodhulp aan de Hoorn van Afrika te verhogen. Dat zei staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) woensdagochtend op Radio 1 naar aanleiding van een oproep van hulporganisatie Oxfam Novib.

Het kabinet maakte vorige week bekend vijf miljoen euro extra uit te trekken voor noodhulp aan de Hoorn van Afrika. Het geld komt bovenop de ruim tien miljoen euro die al was toegezegd aan Ethiopië en Somalië.

Oxfam riep donoren dinsdag dringend op te voorzien in de achthonderd miljoen dollar die nodig is om tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika te helpen. De hulporganisatie vindt dat rijke westerse landen de hand op de knip houden. Daarbij werden Denemarken, Italië en Frankrijk bij naam genoemd, maar Nederland niet.

Knapen zei dat Nederland voorlopig geen extra geld vrijmaakt voor noodhulp. "Dat hebben we vorige week nog gedaan. We hopen dat ook burgers in actie komen." De staatssecretaris bracht dinsdag een bezoek aan het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia. Volgens hem trekken steeds meer mensen naar het kamp en barst het uit zijn voegen.

De droogte in de Hoorn van Afrika is de ergste in zestig jaar. Het getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Sudan. Op giro 555 kwam tot nu toe 3,5 miljoen euro binnen voor de slachtoffers.


Geen extra geld voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)