Aantal werkende ouderen neemt toe

Redactie

Het aantal 55-plussers met een baan is de afgelopen jaren flink gestegen. Tussen 2000 en 2010 groeide het aandeel van 34 procent tot 49 procent. Dat staat in een onderzoek van uitkeringsinstantie UWV dat dinsdag is verschenen.

Het percentage werkende 55-plussers zal de komende jaren verder toenemen, voorspelt het UWV. Meer vrouwen blijven actief op de arbeidsmarkt. Ook wordt het steeds minder aantrekkelijk om vervroegd met pensioen te gaan.

55-plussers met een baan hebben een goede positie op de arbeidsmarkt. Negen van de tien werkende ouderen heeft bijvoorbeeld een vast contract. Ouderen lopen bovendien minder risico om werkloos te worden dan jongeren.

Als 55-plussers hun baan echter kwijtraken, dan is hun perspectief op een nieuwe baan zeer ongunstig. Van de 686.000 vacatures die de laatste twaalf maanden zijn vervuld was het aandeel 45-plussers tien procent en het aandeel 55-plussers slechts twee procent.

De toename van het aantal ouderen op de arbeidsmarkt is positief, maar heeft ook gevolgen voor de sociale zekerheid. Doordat ouderen langer werkloos blijven dan jongeren, doen zij een groot beroep op de werkloosheidsuitkeringen. Daarnaast is de instroom in de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA hoger onder 55-plussers.