Drie schoonmaakbedrijven betrapt op fraude

Redactie

Bij nachtelijke controles in vestigingen van een fastfoodketen zijn vorige week drie schoonmaakbedrijven betrapt op fraude. De bedrijven betaalden hun werknemers zwart. Een bedrijf ontdook daarnaast de belasting en had een illegaal in dienst, meldt de Arbeidsinspectie dinsdag.

De controles werden gehouden bij vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn en Arnhem. Voor een Rotterdams schoonmaakbedrijf waren er vijf mensen aan de slag. Een van hen was een illegaal uit Afghanistan. Drie anderen werkten terwijl zij een uitkering hebben, wat niet is toegestaan.

Het bedrijf was al opgevallen omdat het de laatste maanden geen omzetbelasting had betaald en ook geen ingehouden loonbelasting had afgedragen. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op de tegoeden van het bedrijf. De Arbeidsinspectie onderzoekt of de werknemers van het bedrijf structureel werden onderbetaald. In de gecontroleerde fastfoodfilialen bleken ook twee andere schoonmaakbedrijven actief te zijn. De drie mensen die voor deze bedrijven werkten, bleken zwart uitbetaald te krijgen. Twee van hen hadden ook een uitkering. Het fastfoodbedrijf zelf bleek een Ghanese man illegaal in dienst te hebben.

De controle werd gedaan door een zogenoemd schoonmaakinterventieteam. In het hele land zijn zulke teams opgericht omdat in de schoonmaakbranche veel wordt geklaagd over oneerlijke concurrentie.