VN willen veiligheidsgaranties in Somalië

Redactie

De Verenigde Naties willen aanvullende veiligheidsgaranties van gewapende groepen voor hulpverleners in Somalië. In het Oost-Afrikaanse land hebben honderdduizenden mensen dringend noodhulp nodig vanwege de droogte.

Hulpgroepen zijn sinds 2009 door gewapende groepen uit grote delen van het zuiden van Somalië verjaagd. De gevaarlijkste groep militanten, Al-Shabab, heeft hulpgroepen beperkte toegang beloofd tot gebieden die onder zijn controle staan, maar voor de vluchtelingenorganisatie UNHCR is dit niet genoeg. "Wij hebben aanzienlijk beter toegang nodig dan wij nu hebben om een noodsituatie als deze aan te kunnen", aldus UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards in Genève.

De UNHCR verdeelde de afgelopen dagen hulp aan negentigduizend mensen in de hoofdstad Mogadishu en het zuidwesten van Somalië. Volgens de organisatie zijn er in het gebied van de Hoorn van Afrika meer dan elf miljoen mensen die door de droogte hulp nodig hebben. Velen zijn naar grote vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië getrokken waar hulp voorhanden is, maar door de grote volksverhuizingen en slechte hygiënische omstandigheden is het gevaar van epidemieën groot.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft kantoren in vier regio's in Somalië van waaruit aan anderhalf miljoen mensen hulp wordt geboden. Het WFP schat dat in gebieden waar het geen toegang toe heeft een miljoen mensen verblijven. "Wanneer wij eenmaal veiligheidsgaranties hebben en volledige toegang om voedsel af te leveren, te verdelen en te volgen, zijn wij bereid er weer binnen te gaan", zei woordvoerster Emilia Casella.