Dood 14-jarige jongen schokt Tunesië

Redactie

Een 14-jarige Tunesische jongen is zondagavond gedood tijdens een protest in Sidi Bouzid, de stad waar in december de protesten begonnen die de Arabische Lente inluidden. Volgens de autoriteiten werd hij door een 'verdwaalde kogel' getroffen toen politieagenten en soldaten waarschuwingsschoten losten na te zijn bekogeld met stenen en brandbommen.

Tijdens het protesten raakten ook twee mensen ernstig gewond. Negen personen zijn gearresteerd: vier tijdens de protesten en vijf bij huiszoekingen achteraf. Het leger heeft versterkingen naar de stad gestuurd, aldus het staatspersbureau TAP.

Terwijl het nieuws over de dood van de jongen zich door het land verspreidde, waarschuwde premier Beji Caid Essebsi het volk maandag in een toespraak dat 'extremistische religieuze stromingen en andere extremisten van links en rechts' onrust proberen te stoken om de verkiezingen in oktober te dwarsbomen. De verkiezingen moeten een volksvergadering opleveren die een nieuwe grondwet moet opstellen. "Deze partijen betwijfelen of zij de verkiezingen zullen winnen en vrezen dat door de stemming hun ware gewicht op het politieke toneel wordt onthuld", zei hij. De premier zei dat de verkiezingen, die al een keer zijn uitgesteld, niet nog eens worden verschoven.

In Sidi Bouzid begonnen in december de protesten tegen de werkloosheid, corruptie en onderdrukking die in januari leidden tot de val van president Zine El Abidine Ben Ali. De protesten sloegen over naar andere Arabische landen, waaronder Egypte waar president Hosni Mubarak het veld moest ruimen. Een half jaar later lijkt de Arabische Lente echter voorbij te zijn.


Dood 14-jarige jongen schokt Tunesië (Foto: Novum)