[Tour] Zeeuwse mosselen terug op de rustdag

Stefan (sportfreak)

In de jaren '90 was het een begrip in de Tour de France, de mosselparty van de TVM-wielerploeg op de rustdag. Dit jaar is de mosselbijeenkomst een nieuw leven ingeblazen door Vacansoleil-DCM.

In 1998 stonden de mosselen klaar, maar toen raakte TVM verwikkeld in een dopingschandaal. Daardoor ontbrak de ploeg een jaar later in een Tour. In 2000 waren dankzij een nieuwe ploegleiding en Farm Frites als hoofdsponsor er weer mosselen in de Tour, maar de sfeer was door interne strubbelingen in de ploeg gespannen. Dit jaar zijn er dankzij Vacansoleil weer mosselen uit Yerseke. "Een paar maanden geleden hebben we dit al geregeld. Een leuk initiatief", aldus manager Daan Luijkx.

"Onwennig", zei Johnny Hoogerland over het gebeuren. Hij heeft overigens niks te maken met het initiatief en het feit dat de mosselen uit zijn provincie komen. "Een ideale rustdag is de hele dag in bed." Rob Ruijgh, met 21e plaats in het klassement de beste Nederlander, had om een andere reden een speciale dag. Via Twitter deed hij een oproep om vandaag met hem een toertochtje te rijden. "Gewoon iets leuks voor de rustdag", grapte hij. Hij kreeg vooral media met zich mee.