Philips-top 'niet op de hoogte' van Poolse omkoping

Redactie

Het hoofdkantoor van Philips was niet op de hoogte van de vermeende omkoopzaak in Polen. Dat zegt de nieuwe topman van Philips Frans van Houten maandag.

De bestuursvoorzitter noemt een mediabericht waarin wordt gesteld dat het Nederlandse management wist dat Poolse werknemers ongeoorloofde betalingen deden aan lokale ziekenhuisdirecteuren, 'niet correct'.

"Ons interne onderzoek heeft geen enkele betrokkenheid van mensen in Nederland gevonden", stelt Van Houten. Hij zegt verder dat het bedrijf tot nu toe nog geen voorzieningen heeft genomen om eventuele lasten in verband met de zaak te dekken.

Andrzej Laskowski, hoofd van het departement georganiseerde criminaliteit in het district van de aanklager in Poznan, stelde in februari dat zestien ziekenhuisdirecteuren betalingen ontvingen van mensen die Philips vertegenwoordigden. Begin deze maand meldde het Financieele Dagblad op basis van interne documenten dat medewerkers bij Philips Healthcare in Best op de hoogte waren van de smeergeldpraktijken.