Politiebureau Xinjiang aangevallen

Redactie

Bij een aanval op een politiebureau in de roerige westelijke Chinese regio Xinjiang zijn zeker vier doden gevallen, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag. Volgens in het buitenland verblijvende Oeigoerse activisten voltrok het geweld zich in de stad Hotan, toen zo'n honderd Oeigoeren zich verzameld hadden voor een demonstratie.

De betogers wilden ageren tegen het feit dat hun illegaal grond is afgenomen en zij wilden opheldering over het lot van verwanten die sinds de rellen van 2009 in de hoofdstad Urumqi door de politie zijn opgepakt en vervolgens spoorloos verdwenen.

Xinhua meldde dat de aanvallers zes politiemensen in gijzeling hadden genomen. De zes werden ontzet door collega's die twee aanvallers doodschoten. Ook een politieman en een burger kwamen bij het incident om het leven.

In Urumqi kwam het in 2009 tot geweldsuitbarstingen tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. De Oeigoeren koesteren wrok over wat zij zien als een inval van de Han-Chinezen in hun voorouderlijke gebieden. De Chinese regering onderdrukt separatisme en bestempelt mensen die tornen aan het gezag van het regime in de regio als terroristen.