Ook Rotterdam strenger voor kickboksgala's

Redactie

Rotterdam vraagt zich of kickboksgala's en soortgelijke evenementen wel wenselijk zijn in de stad. De gemeente is bezig maatregen te treffen om strengere voorwaarden te kunnen stellen aan dit soort vechtevenementen. Hierbij wordt gelet op de achtergrond van de organisator en de kans op verstoring van de openbare orde.

Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb in antwoord op raadsvragen van Leefbaar Rotterdam. Die partij wilde opheldering over het verbod van het kickboksgala Sport of Rotterdam, dat op 18 juni in het topsportcentrum zou plaatsvinden. Voor het evenement was geen vergunning aangevraagd, bleek een week voor het gala, waarop de organisator volgens de burgemeester besloot het gala niet te laten doorgaan.

De gemeente was extra alert nadat een kickboksgala in Hoorn op 14 mei volledig uit de hand was gelopen. Na de massale vechtpartij besloot de Noord-Hollandse gemeente twee jaar geen kickboksgala's meer toe te laten. Amsterdam is ook niet gecharmeerd van vechtgala's, die vaak zouden dienen als ontmoetingsplek voor criminelen en de 'bovenwereld'.

Aboutaleb schrijft dat ook vechtsporten een belangrijke maatschappelijke functie hebben, 'mits zij worden beoefend onder auspiciën van erkende sportbonden'. De Bep van Klaveren Memorial mag op 14 november dan ook gewoon doorgaan. Er worden dan drieduizend man verwacht in het uitverkochte topsportcentrum.