'Ministerie faalde in zaak Zeeuwse politiebaas'

Redactie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had in 2008 een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek moeten instellen naar de toenmalige korpschef Fup Goudswaard van Zeeland. Ook faalde het ministerie bij de bescherming van de klokkenluiders. Dat stelt de Commissie Integriteit Overheid (CIO) in een rapport.

Goudswaard werd in 2008 geschorst nadat onderzoek van inlichtingendienst AIVD had uitgewezen dat hij kon worden gechanteerd vanwege buitenechtelijke relaties met ondergeschikten. Hij kreeg daarom geen verklaring van geen bezwaar. Ook heeft hij gesjoemeld door een dienstauto te kopen, die zijn dochter later voor een hoger bedrag verkocht. De politieman werd vorig jaar ontslagen.

De toenmalige chef van de Zeeuwse recherche was een van de twee klokkenluiders die de kwestie bij het ministerie hadden gemeld. Hij stapte naar de CIO met het verzoek de rol van het ministerie te onderzoeken, nadat een commissie onder leiding van Boele Staal had geconcludeerd dat er niet veel mis was met de integriteit van Goudswaard.

De integriteitscommissie oordeelt echter dat de klokkenluiders wel gelijk hadden en dat het ministerie hen onheus heeft bejegend en hen onvoldoende in bescherming heeft genomen. "Het gevolg hiervan is dat het beeld wordt bevestigd, in ieder geval binnen de politiesector, dat het met 'klokkenluiders' in de regel niet goed afloopt", schrijft de commissie.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de CIO in een brief geschreven het niet eens te zijn met de bevindingen van de commissie. "Die zijn op een aantal punten feitelijk niet juist", zegt een woordvoerder van het ministerie. "De commissie stelt dat in het AIVD-rapport staat dat er grond is voor een strafrechtelijk onderzoek, terwijl dat niet het geval is. En ook de commissie-Staal ontdekte geen strafbare feiten. Overspel is niet strafbaar."

Verder is de klokkenluiders volgens de zegsman voldoende zorg en bescherming geboden. "Hun namen zijn niet bekend geworden via het ministerie, zoals de CIO zegt. Wel zijn we nog met een van hen in gesprek, want hij was in een lastige positie terechtgekomen. We zorgen dat hij op een plek terechtkomt bij de politie waar hij zich goed voelt."

"De alarmbellen gingen direct rinkelen bij het ministerie toen de AIVD geen verklaring van geen bezwaar afgaf", besluit de woordvoerder. Goudswaard is meteen op non-actief gesteld en we hebben direct de commissie-Staal de zaak tot de bodem laten uitzoeken."