Opnieuw doden bij protesten Syrië

Redactie

In heel Syrië zijn vrijdag weer honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van president Bashar Assad. Het waren de grootste demonstraties sinds de protesten ruim vier maanden geleden begonnen, zeggen ooggetuigen en activisten. Zelfs in de hoofdstad Damascus kwamen duizenden op de been.

Volgens een woordvoerder van de Lokale Coördinatiecomités, die helpen bij de organisatie van de protesten, zijn ten minste zeventien mensen om het leven gekomen toen veiligheidstroepen het vuur openden op de betogers. Negen doden vielen in Damascus, twee in de voorstad Douma, drie in de noordwestelijke stad Idlib, één in de centrale stad Homs en twee in Daraa in het zuiden."De hel brak los. Het geweervuur was intens", aldus een anonieme activist in Daraa.

De demonstraties vonden verspreid over het hele land plaats. Duizenden Syriërs trokken naar de steden Homs en Hama, twee brandpunten van de opstand tegen het regime van Assad. Een van de grootste demonstraties had vrijdag plaats in Hama, de vierde stad van het land en een bolwerk van de Syrische oppositie. Volgens een activist zijn veel mensen uit omliggende dorpen naar Hama getrokken om zich aan te sluiten bij de betogingen. Hama, dat sinds begin juni al niet meer gecontroleerd wordt door de Syrische regering, gaat gebukt onder een gebrek aan medicijnen en voedsel als gevolg van het beleg van de regeringstroepen, aldus de activist. Ook kunnen ziektes zich verspreiden omdat het vuilnis al twee weken niet is opgehaald.

Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso eisten de betogers vrijdag de val van de regering en de vrijlating van alle mensen die zijn opgepakt tijdens de protesten. De Syrische oppositie heeft de demonstraties van vrijdag opgedragen aan de tienduizenden mensen die sinds het begin van de opstand in maart zijn aangehouden en opgesloten. Volgens diverse activisten worden zo'n vijftienduizend mensen nog vastgehouden door het regime.

Assad probeert de opstand in Syrië met harde hand de kop in te drukken. Volgens mensenrechtenactivisten in het land zijn sinds het begin van de volksopstand zo'n zestienhonderd mensen om het leven gekomen. Het regime van Assad betwist deze aantallen en geeft buitenlandse samenzweerders en bendes de schuld van het geweld in Syrië.