Duizenden op de vlucht voor Indonesische vulkaan

Redactie

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Mount Lokon op het eiland Sulawesi. Eén vrouw is aan de gevolgen van een hartaanval overleden.

De vulkaan, die al een week zeer onrustig was, barstte donderdagavond uit. Een tweede uitbarsting volgde kort daarop en even na middernacht spuwde de vulkaan voor de derde keer hete as en lava de lucht in.

"Dit is de grootste uitbarsting die ik ooit heb meegemaakt", zei Nelson Uada, een van de zesduizend ontheemden die zijn opgevangen in scholen, moskeeën en opvangcentra. "Het was erg eng. De lava vloeide als vlammen in de duisternis en het klonk alsof ik in een oorlogsgebied zat."

Mount Lokon is vrijdag nog steeds actief en luchtvaartmaatschappijen hebben het advies gekregen het gebied rond de vulkaan te mijden. Tot nu toe zijn er geen vluchten geannuleerd en het nabijgelegen vliegveld in Manado heeft vooralsnog geen last van de uitbarsting, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Meer dan 33 duizend mensen wonen op en nabij de vruchtbare hellingen van Mount Lokon. Velen van hen werden al voor de eerste uitbarsting uit voorzorg geëvacueerd. Het leger en de politie hebben reddingswerkers vrijdag geholpen met de evacuatie van nog eens vijfduizend mensen.


Duizenden op de vlucht voor Indonesische vulkaan (Foto: Novum)