Rogge: "Noord-Korea mag niet helpen organiseren."

RGS

Noord-Korea mag niet helpen met het organiseren van de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea zo vertelde hoofd IOC Jacques Rogge gisteren.

Het IOC geeft het recht tot organiseren aan één land en stad.” vertelde hij tegen journalisten in Tokio. “Voor wat betreft het splitsen van Olympische evenementen over twee landen, dat is iets wat wij niet in overweging nemen. Wij gaan niet het Olympisch karakter veranderen anders compliceer je het voor de organisatie.”  

Zoals afgelopen woensdag werd vermeld wilde Noord-Korea en de oppositiepartij van Zuid-Korea graag samen werken om zo de spanning tussen de twee landen te verminderen. Rogge was er snel bij om enige hoop te doen verdwijnen, al stond hij wel open voor een gezamenlijk Koreaans team.

In het specifieke geval van Noord en Zuid-Korea is het in het verleden voorgekomen dat ze samen liepen bij de openingceremonie, zoals Sydney 2000. Dit is iets wat wij in overweging willen en kunnen nemen voor Spelen in de toekomst. Er kan een symbolische actie zijn zoals een gezamenlijke parade of, waarom ook niet, één Koreaans team. Maar verwacht niet van het IOC dat wij evenementen gaan verspreiden tussen twee landen.