Jaar cel voor oplichten Rode Kruis

Redactie

Een vrouw uit Bussum is donderdag veroordeeld tot een jaar cel voor het verduisteren van ruim 130.000 euro van het Rode Kruis. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat de vrouw vele malen met bankpassen van het Rode Kruis voor zichzelf geld heeft opgenomen en aankopen en overschrijvingen heeft gedaan.

De destijds 63-jarige vrouw werd in maart vorig jaar opgepakt, nadat het Rode Kruis in 2009 onderzoek door accountantsbureau KPMG liet doen naar mogelijke verduisteringen en vervolgens aangifte deed. De vrouw werkte vanaf 2006 tot begin 2009 als bestuurslid bij de Gooise afdeling van het Rode Kruis.

In 2007 nam zij een deel van de taken van de penningmeester over, waardoor zij de beschikking kreeg over de bankpassen. Vervolgens begon ze met het achteroverdrukken van geld.

De vrouw, die in 2003 al eens was veroordeeld tot een werkstraf wegens uitkeringsfraude, ontkent een deel van de aantijgingen. Ze zou een gedeelte van het verduisterde geld wel degelijk hebben besteed aan betalingen voor het Rode Kruis. De rechtbank gelooft dit echter niet, aangezien de vrouw zelf bij de politie heeft aangegeven wat ze met het geld heeft gedaan.

De opgelegde celstraf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat de vrouw het verduisterde geld zou terugbetalen aan het Rode Kruis, maar de rechtbank heeft besloten dat dat niet hoeft, aangezien ze in een civiele procedure al is veroordeeld tot het betalen van 160 duizend euro.