[Tour] Van Houwelingen in mineur na slechte dag Gesink

Olga Kroeders

Adri van Houwelingen kon zijn teleurstelling over de voor Rabobank desastreus verlopen twaalfde etappe na afloop moeilijk verkroppen. In de eerste echte bergrit van de Tour de France verloren Robert Gesink en Luis Leon Sanchez veel tijd en vielen weg uit de top van het klassement. "Deze etappe is in mineur uitgepakt voor ons", zei de ploegleider van de Rabobank. "Dit is een teleurstelling, omdat we voor beter hier naartoe zijn gekomen."

Gesink loste al op de voorlaatste berg van de dag, de Tourmalet, en kwam op ruim zeventien minuten van etappewinnaar Samuel Sanchez binnen. "Robert kan momenteel niet de pijn verdragen die je nodig hebt om goed bergop te rijden", zei Van Houwelingen tegen de NOS. "Lichamelijk is hij beter dan een aantal dagen geleden, maar om bergop bij de beteren te horen moet je op alle vlakken af kunnen zien en pijn kunnen lijden. Dat is denk ik de reden waarom het momenteel niet gaat."

Van Houwelingen verwacht wel dat Gesink de Tour uitrijdt. "Daar ga ik wel van uit. We zullen met de hele ploeg nieuwe doelen moeten stellen", vindt Van Houwelingen die in Laurens ten Dam een lichtpuntje zag. "Hij rijdt op zijn niveau, een aantal anderen niet. Van Bauke Mollema hadden we bijvoorbeeld ook meer verwacht."