Aanslagen Mumbai: zeventien doden

Redactie

Het dodental van de bomaanslag in het Indiase Mumbai is naar beneden bijgesteld tot zeventien. Bij de aanslagen, waarvan één op een drukke markt, vielen voorts 131 gewonden. De autoriteiten hebben nog geen idee wie er achter de terreur zit. 'Iedere mogelijke vijandige groepering' wordt nagetrokken, zei de politie donderdag.

De Indiase minister van binnenlandse zaken Palaniappan Chidambaram sprak van een gecoördineerde terreuraanslag. Na afloop van een spoedvergadering met de top van het leger en de veiligheidsdienst zei hij dat India vasbebesloten is 'te blijven werken, groeien en welvarend te worden'. Premier Manmohan Singh riep de bevolking van Mumbai op kalm te blijven en 'eensgezindheid te tonen'.

De autoriteiten willen niet speculeren over de mogelijke daders achter de aanslag. In het verleden werden aanslagen vaak toegeschreven aan Pakistaanse extremisten en werd de Pakistaanse inlichtingendienst ISI ervan beticht de militante groepen te helpen.

De Pakistaanse regering zei kort nadat het nieuws over de aanslagen bekend was geworden het verlies van mensenlevens te betreuren. Ook de Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de 'afschuwelijke aanslagen'.

In november 2008 was Mumbai het toneel van een serie zeer bloedige aanslagen. Tien gewapende jonge Pakistanen vielen toen twee hotels, een joods cultureel centrum en een treinstation aan. In drie dagen tijd vielen daarbij 166 doden.


Aanslagen Mumbai: zeventien doden (Foto: Novum)