Met je vergiet op je rijbewijs

Marc (MPG)

Omdat een vergiet een religieus hoofddeksel is voor een 'pastafari', mag Oostenrijker Niko Alm een pasfoto waarop hij een vergiet op zijn hoofd draagt op zijn rijbewijs hebben. Het verkrijgen van dit rijbewijs kostte de Oostenrijker drie jaar.

De overtuigd aanhanger van de 'kerk van het vliegende spaghettimonster' diende in 2008 zijn aanvraag in voor een rijbewijs, vergezeld van de foto waarop hij een pastavergiet op zijn hoofd draagt. Hoewel de autoriteiten in eerste instantie dachten dat er een steekje los zat bij de man, kreeg hij na drie jaar toch zijn rijbewijs.

Het pastafarianisme is een antireligieuze beweging die zich afzet tegen het creationisme. De beweging werd opgericht nadat de overheid in Kansas eiste dat tijdens de biologielessen ook het creationisme werd onderwezen. Oprichter Bobby Henderson eiste toen van diezelfde overheid dat er evenveel aandacht aan het verhaal van het vliegende spaghettimonster werd besteed als aan de christelijke en andere scheppingsverhalen. Alm wil deze 'religie' nu officieel erkend laten worden in Oostenrijk.

In 2007 lukte het FOK!ker Oversight overigens al om in Nederland van dezelfde maas in de wetgeving gebruik te maken. Hij stond destijds verkleed als 'De Joker' uit Batman afgebeeld op zijn identiteitskaart. Dit leidde zelfs tot Kamervragen.