27 doden bij stammengeweld Noord-Jemen

Redactie

Gevechten tussen aanhangers van de sjiitische rebellen in het noorden van Jemen en leden van de islamitische Islah-partij hebben de afgelopen week aan 27 mensen het leven gekost. Dat hebben artsen woensdag gezegd.

Volgens een stamleider braken er vrijdag gevechten uit toen aanhangers van de sjiitische rebellen, die onder leiding staan van de Al-Houthi-clan, weigerden de controle over een legerbasis af te staan, die ze twee maanden eerder hadden veroverd. Ze raakten daarop slaags met de rivaliserende Islah-partij.

Bij de gevechten kwamen in totaal 27 mensen om het leven, aldus een arts. Ten minste 22 mensen raakten gewond.

De rivaliserende partijen strijden voor de controle over de wetteloze en afgelegen noordoostelijke provincie Al-Jawf. Regeringstroepen zijn twee maanden geleden uit het gebied verdreven tijdens de opstand tegen de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.

De veiligheid in Jemen is gedurende de opstand, die nu al vijf maanden duurt, sterk afgenomen. De Verenigde Staten en andere landen vrezen dat Al-Qaida de chaos in Jemen kan uitbuiten en meer operaties in het land kan uitvoeren.