Afspraken bestuursakkoord toch nageleefd

Redactie

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) denkt dat de afspraken over de sociale werkplaatsen in het bestuursakkoord toch kunnen worden uitgevoerd. Dat blijkt woensdag uit brieven van de minister aan de Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De VNG stemde eerder in met het bestuursakkoord, maar niet met het omstreden deel over de sociale werkplaatsen. De gemeenten zouden daar verantwoordelijk voor worden, maar vreesden te weinig geld van het rijk te krijgen voor deze nieuwe taak.

In een brief aan de VNG, die vorige week werd verstuurd, schrijft Donner dat het kabinet 'een bijzondere verantwoordelijkheid' rond de hervorming van de sociale werkplaatsen voelt 'voor gemeenten die optimaal inzetten op uitvoering van het beleid' zoals dat staat in het bestuursakkoord.

Het kabinet voelt zich volgens Donner nu niet langer geroepen afspraken over de korting op de regionale uitvoeringsdiensten na te komen, aangezien dat wisselgeld was voor de afspraken over de sociale werkplaatsen. Het geld dat daarmee vrijkomt, kan worden gereserveerd om eventuele financiële problemen die ontstaan door de wijzigingen rondom de sociale werkplaatsen op te vangen.

Op deze wijze meent het kabinet dat er alsnog een basis is gevonden voor uitvoering van de afspraken van het bestuursakkoord, aldus Donner in de brief aan de Tweede Kamer.