'Baas Spaanse politie tipte ETA'

Redactie

De voormalige baas van de Spaanse nationale politie en twee andere politiefunctionarissen zijn aangeklaagd voor het tippen van leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De politiemensen zouden de ETA-leden hebben gewaarschuwd voor ophanden zijnde arrestaties.

Op 4 mei 2006 zou de Spaanse politie een inval doen bij een bar in de Baskische stad Irun. De eigenaar van de bar zou daar een ETA-lid vijftigduizend euro overhandigen. Dit geld was verkregen door een Baskische zakenman af te persen.

Voor de inval liep een man de bar binnen en gaf de eigenaar van de bar, Joseba Elosua, een mobiele telefoon. Via de telefoon werd Elosua gewaarschuwd dat er een onderzoek naar hem liep en dat hij het geld niet moest overdragen. Elosua gaf het geld niet af; naar later bleek omdat het geld in Frankrijk zou worden overgedragen. Enkele weken later werden Elosua en een aantal anderen alsnog gearresteerd.

De politiechef, Victor Garcia Hidalgo, en twee anderen zouden achter de tip aan de ETA hebben gezeten. Hidalgo werkte destijds onder Alfredo Perez Rubalcaba, die toen minister van binnenlandse zaken was. Inmiddels is Rubalcaba afgetreden omdat hij premier wil worden. De oppositie vindt echter dat Rubalcaba deze functie niet meer kan vervullen, omdat hij verantwoordelijk moet worden gehouden voor de daden van zijn ondergeschikten.

"Hij moet uitleggen hoe het mogelijk is dat de op twee na belangrijkste man binnen het ministerie terreurorganisatie ETA heeft getipt", aldus woordvoerster van de oppositiepartij PP Soraya Saenz de Santamaria.

In 2006 onderhandelde de regering van premier José Luis Zapatero met de ETA. Volgens de conservatieve oppositie laat de kwestie duidelijk zien dat de regering destijds soepel omging met de ETA om de gesprekken met de beweging en een vredesakkoord niet te laten ontsporen.