Brits afluisteronderzoek begint 'zo vlug mogelijk'

Redactie

De Britse premier David Cameron heeft woensdag Lord Justice Brian Leveson aangesteld om het onderzoek naar het aftappen van telefoons en het omkopen van politiemensen door Britse journalisten te leiden. Leveson zei zo vlug mogelijk met zijn werk te willen beginnen.

Cameron zei woensdag in het parlement dat de politie zo'n 11.000 documenten doorneemt en contact wil leggen met 3700 mensen die in deze documenten worden genoemd. Dat betekent dat het strafrechtelijk onderzoek nog maanden, of zelfs jaren, kan gaan duren.

Leveson wil eerst de cultuur, dagelijkse praktijk en de ethische overwegingen van de media bestuderen, evenals de relatie tussen politie en media en het ogenschijnlijke onvermogen van de pers tot zelfregulering. Pas daarna zullen de misstanden bij News of the World en andere Britse kranten tegen het licht worden gehouden. Dit uitstel moet voorkomen dat het strafrechtelijk onderzoek en eventuele vervolgingen worden gedwarsboomd, zei Leveson.

Twee personen die vorige week werden gearresteerd, oud-hoofdredacteur van NotW Andy Coulson en voormalig verslaggever van die krant Clive Goodman, zijn inmiddels als verdachten verhoord, maar tegen hen zijn nog geen aanklachten ingediend. Coulson is na het betalen van een borgsom weer op vrije voeten gesteld.

Leden van de directie van News International, moederbedrijf van NotW, bleven tot dusverre buiten schot. Zij zijn nog niet als verdachten of als getuigen verhoord. Ook zijn er nog geen aanklachten ingediend tegen leden van de politiemacht voor het leveren van informatie aan journalisten in ruil voor geld.