Cameron: beleid NotW is schandalig

Redactie

Het Britse Lagerhuis houdt woensdagmiddag een debat over het afluisterschandaal rond de opgedoekte schandaalkrant News of the World. Premier David Cameron slaat het debat over, maar legde wel een verklaring af waarin hij zei dat de verantwoordelijken moeten worden vervolgd. "Wat in dit bedrijf is gebeurd, is schandalig."

Ook zijn voormalige woordvoerder Andy Coulson moet zich verantwoorden, aldus Cameron. Coulson was in het verleden hoofdredacteur van NotW en als hij op de hoogte was van het afluisteren van de telefoons van vermisten en terreurslachtoffers moet hij worden berecht, zei de premier.

Cameron liet weten te zullen achterhalen of slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten ook zijn afgeluisterd door journalisten van NotW. De Britse krant Mirror haalde maandag een anonieme bron, een voormalige agent in New York, aan die deze beweringen deed, waarna de Amerikaanse senator Jay Rockefeller woensdag een onderzoek eiste.

De Labour-partij, die om het debat had verzocht, toonde zich verbolgen over de afwezigheid van de premier, die zij een 'gebrek aan leiderschap' verweet. Labour-leider Ed Miliband sprak eerder schande van het aanblijven van Rebekah Brooks als directeur van News International, het moederbedrijf van NotW. Zij was hoofdredacteur van de schandaalkrant toen medewerkers in 2003 de telefoon van een vermist meisje afluisterden en knoeiden met haar voicemail. Hierdoor verkeerden de familie van het slachtoffer en de politie geruime tijd in de onjuiste veronderstelling dat zij nog in leven was. Later werd het meisje dood teruggevonden.

Cameron was het eens met de kritiek van Milliband en zei dat Brooks inderdaad had moeten aftreden. Het onderzoek naar NotW zal zijn weerslag hebben op News International en voor News Corporation, onderdeel van het conglomeraat van Rupert Murdoch, zei hij. Het is uitgesloten dat de gebeurtenissen geen invloed zullen uitoefenen op Murdochs pogingen om satellietzender BSkyB over te nemen, aldus de premier. "Er moet van wortel tot tak een verandering teweeg worden gebracht in de hele organisatie."

Ondanks zijn afwezigheid is Cameron wel van plan voor een motie van Labour te stemmen die mediamagnaat Rupert Murdoch oproept af te zien van de overname van satellietzender BSkyB. "Het is van algemeen belang dat Rupert Murdoch en News Corporation hun bod op BSkyB intrekken", zei Miliband. Naast Labour en de Conservatieven, hebben ook de Liberaal-Democraten aangegeven voor de motie te zullen stemmen.

Hoewel de motie geen juridisch gewicht in de schaal legt, is deze wel tekenend voor het tij dat Murdoch momenteel tegen heeft. De mediamagnaat bezit 39 procent van de aandelen van BSkyB, maar wil de zender volledig overnemen. Het afluisterschandaal rond NotW dreigt echter roet in het eten te gooien. Voor de verwikkelingen rond NotW waren de onderhandelingen overigens al maanden uitgesteld, in afwachting van een onderzoek dat moet uitwijzen of Murdoch met de overname geen monopolie in handen krijgt.


Cameron: beleid NotW is schandalig (Foto: Novum)