Vakantiekrachten sparen vooral

Redactie

60 procent van de Nederlandse vakantiewerkers wil het in deze zomer verdiende loon op een spaarrekening zetten. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Unique. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Het uitzendbureau ondervroeg veertienhonderd mensen met een vakantiebaantje over wat ze met hun verdiende centen gaan doen.

Vier op de tien vakantiewerkers zijn dus niet zo spaarzaam. Een vijfde denkt het geld direct uit te geven aan vakantie, terwijl 12 procent van plan is om bijvoorbeeld games te kopen. Een op de tien heeft een vakantiebaantje voor uitgaan en 'leuke dingen doen'.

"De meeste vakantiekrachten zetten hun verdiende geld opzij voor grotere uitgaven in de toekomst, zoals voor de studie of een grote aankoop zoals een auto of een scooter", stelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique.

Overigens zouden jongeren met een vakantiebaan hun spaarrekening of portemonnee meer kunnen spekken. Een groot deel van hen onderhandelt namelijk niet over het uurloon, terwijl werkgevers wel bereid zijn meer te betalen. Dat meldde jongerenvakbond FNV Jong dinsdag. Gemiddelde verdient een vakantiekracht in 2011 6,85 euro bruto per uur.