Dwangsom voor klokgelui was terecht

Redactie

De gemeente Tilburg heeft pastoor Harm Schilder van de Heilige Margarita Mariakerk in Tilburg in 2009 terecht een dwangsom opgelegd omdat hij de kerkklokken in de vroege ochtend te hard luidde. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Omwonenden van de kerk klagen al jaren omdat ze worden gewekt door de kerkklok. De pastoor leidt dagelijks een kerkdienst om 07.30 uur en begint om 07.15 uur de klokken te luiden.

De gemeente heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening geluidsnormen opgenomen. Tussen 23.00 uur en 07.30 uur moet het klokgelui gedempt worden. Als de norm wordt overschreden, moet de pastoor vijfduizend euro betalen. Volgens de gemeente is dat in 2009 meerdere keren gebeurd.

De pastoor vindt dat een geluidsbeperking de belijdenis van godsdienst onmogelijk maakt. Volgens de hoogste bestuursrechter wordt de vrijheid van godsdienst echter niet beperkt door de manier waarop de gemeente het geluidsniveau heeft gereguleerd.

De rechtbank in Breda bepaalde vorig jaar al dat de pastoor de klokken in de vroege ochtend niet meer zo hard mocht luiden. Schilder ging tegen die uitspraak in hoger beroep.