'Elf miljoen Afrikanen hebben dringend hulp nodig'

Redactie

Meer dan elf miljoen mensen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met de ergste droogte in decennia en hebben dringend hulp nodig om te overleven. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dinsdag gezegd.

Ban riep donoren op bij te dragen aan de 1,6 miljard dollar die nodig is om hulpprogramma's in de regio op te zetten. Vooralsnog is slechts de helft van dat bedrag binnen. Ban riep dinsdag de hoofden van VN-agentschappen bijeen voor crisisoverleg over de toenemende droogte in Oost-Afrika, die samen met de gewapende strijd in Somalië een humanitaire crisis heeft veroorzaakt.

Volgens Unicef zijn alleen al in Kenia 65.000 kinderen in levensgevaar, drie keer zoveel als in 2009. In Somalië sterft een op de zes kinderen voor zijn of haar vijfde verjaardag. Kinderen hebben het meest te lijden onder ondervoeding en uitputting tijdens de lange voettochten op zoek naar voedsel.

De helft van de kinderen die vanuit Zuid-Somalië aankomen in de vluchtelingenkampen is ondervoed, zei VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos in een verklaring. Ze benadrukte dat een nieuw kamp noodzakelijk is om de ongezonde en gevaarlijke overbevolking terug te dringen. "Mensen hebben niet alleen voedselhulp nodig", zei Amos. Ook schoon drinkwater, sanitair, gezondheidszorg en bescherming zijn onontbeerlijk. "Er is dringend meer geld nodig", aldus Amos.