Onrustige nacht in Belfast

Redactie

Katholieke jongeren hebben in het Noord-Ierse Belfast ook dinsdagnacht de confrontatie gezocht met de politie. Dinsdag overdag was het al zeer onrustig. Gemaskerde jongeren gooiden met flessen, stenen en molotovcoktails en er werden auto's in brand gestoken. De politie zette waterkanonnen in en schoot met plastic kogels. De onlusten duurden tot diep in de nacht.

Het is onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen, maar het zijn er vermoedelijk veel meer dan de 24 agenten die dinsdag werden genoemd. Gewonde relschoppers durven niet naar ziekenhuizen in Belfast uit angst gearresteerd te worden.

Volgens het lokale protestantse parlementslid Nigel Dodds hebben veel katholieke leiders er alles aan gedaan om de vrede te bewaren. Dodds beschuldigt een kleine groep IRA-dissidenten van het aansturen en bewapenen van de jongeren.

In Belfast is het ieder jaar onrustig tijdens de Oranjemarsen. De Noord-Ierse protestanten herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II. Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.