'Bloedtest stelt hartziekte vast'

Redactie

Door een nieuwe bloedtest is snel vast te stellen of iemand een hart- of vaatziekte heeft. Daardoor kunnen langdurige en kostbare onderzoeken worden overgeslagen, stelt cardioloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam Eric Duckers woensdag in De Telegraaf. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.

Met de bloedtest kan worden nagegaan of het hart in de afgelopen week zuurstofgebrek heeft gehad. De test wordt nu uitgeprobeerd op duizend patiënten in het ziekenhuis. De eerste resultaten zouden veelbelovend zijn.

In de huidige praktijk gaat volgens de cardioloog veel tijd verloren. Mensen met hartklachten gaan eerst naar de huisarts. Die verwijst naar het ziekenhuis en dan kan het twee maanden duren voordat de patiënt daar terecht kan.

Afhankelijk van de klachten volgen in de weken daarna onderzoeken. Zo worden gesprekken met een cardioloog ingepland, worden hartfilmpjes gemaakt en kan een fietstest bij het programma horen. Dat hele traject kan volgens Duckers door één bloedtest worden vervangen. Die kan door een huisarts worden uitgevoerd. De test zou tussen de vijftig en tweehonderd euro kosten.

De test zou cardiologen ook veel tijd besparen omdat in veel gevallen pas na het nodige onderzoek blijkt dat er geen hartproblemen zijn. Door de test zou dit meteen duidelijk worden zonder dat verder onderzoek nodig is. "De bloedtest toont meteen de echte hartpatiënten aan." De cardiologen houden dan meer tijd over voor de patiënten die echt hartproblemen hebben. De test moet binnen twee jaar in de medische wereld worden geïntroduceerd.