Doorverkoop kaarten OS 2012 lucratief

RGS

De organisator van de Londense Olympische Spelen in 2012 heeft voor 45 miljoen euro een aantal van de beste kaarten verkocht aan drie reisbureaus die bedrijfsarrangement verkopen. Deze tickets worden nu voor extreem hoge prijzen verkocht: een kaartje kost nu 30.000 euro voor een zitplaats tijdens de sessie waarin onder andere de sprintfinale mannen 100 meter plaatsvindt. De oorspronkelijke kosten waren rond de 822 euro. 

De verkoop genereert een gigantische winst voor de drie officiële kaartverkopers Thomas Cook, Jet Set Sports en Prestige Ticketing. Jet Set heeft ook bedrijfsarrangementen verkocht bij de Spelen in Peking, toen met een winst van 22,7 miljoen euro.

The Telegraph onthulde dat twee jaar geleden het London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (Locog) voor een vast bedrag het recht tot kaartverkoop doorverkocht aan de bureaus. Het zou gaan om 40 procent van alle kaarten, oftewel net iets meer dan 350.000 euro. Hiermee vermindert Locog het risico om met dure kaarten opgescheept te blijven zitten, maar lopen ze wel de kans om grote winsten aan zich voorbij te zien gaan.

Naar verluidt betaalde Thomas Cook rond de 28 miljoen euro plus de waarde van de kaarten voor het recht tot verkoop van 200.000 toegangsbewijzen. Prestige Ticketing combineert de kaarten met accommodatie in het Olympische Park, terwijl Jet Set Sports de kaarten samen met overnachtingen in vijfsterrenhotels aanbiedt. De twee bedrijven betaalden elk rond de 17 miljoen euro, voor ieder 80.000 kaarten waarvan veel op uitstekende plaatsen.

Gemiddeld hebben de bureaus 113 euro per kaartje betaald voor de verkooprechten. Een ticket via deze bureaus voor een driedaags programma kan nu oplopen tot 52.000 euro per stuk, waarbij de beste kaarten veel winst genereren. De kaartverkoop wordt hierdoor echter niet tot nauwelijks beïnvloed. In totaal zijn er 22 miljoen kaarten aangevraagd en zijn er rond de 875.000 beschikbaar. 

Logoc meldde aan het IOC dat de verkoop van bedrijfsarrangementen en losse kaarten goed verloopt en verwacht alleen aan kaartverkoop al een omzet van 567 miljoen euro. Dit zal echter linea recta weer in de Spelen worden gepompt die naar verwachting, om drie weken te kunnen draaien, 2,44 miljard euro gaan kosten.