Defensieminister Cyprus weg wegens explosie

Redactie

De Cypriotische minister van defensie en het hoofd van de Cypriotische Nationale Garde hebben hun ontslag ingediend naar aanleiding van de zware explosie op een marinebasis, waarbij maandag zeker twaalf doden en ruim zestig gewonden zijn gevallen.

De explosie op de marinebasis Evangelos Florakis, aan de zuidkust van het eiland, werd veroorzaakt door vaten buskruit die door een bosbrandje in de buurt in brand waren gevlogen. Het buskruit lag op de basis opgeslagen sinds het twee jaar geleden in beslag was genomen.

De autoriteiten sluiten sabotage uit als oorzaak van de explosie, die door het hoofd van de Nationale Garde, Petros Tsalikides als een 'enorme catastrofe' werd omschreven. Een regeringswoordvoerder meldde later maandag dat Tsalikides en minister van defensie Kostas Papakostas hun ontslag hebben ingediend naar aanleiding van de ramp.

Het buskruit werd in februari 2009 door de Cypriotische autoriteiten in beslag genomen. Het was afkomstig van het onder Cypriotische vlag varende schip de Monchegorsk. Het buskruit was vermoedelijk afkomstig uit Iran en had als waarschijnlijke eindbestemming Gaza.

Een brand bij een nabij de basis gelegen energiecentrale is inmiddels onder controle, aldus de politie. Volgens het elektriciteitsbedrijf heeft de centrale, de belangrijkste van het eiland, als gevolg van de schokgolf van de explosie zware schade opgelopen.

De energiecentrale blijft zeker maandag nog de hele dag buiten gebruik. Twee kleinere centrales elders op het eiland zullen de energievoorziening overnemen, maar de Cypriotische bevolking is gevraagd zuinig om te gaan met elektriciteit.


Defensieminister Cyprus weg wegens explosie (Foto: Novum)