Britse regering wil bewegende baby's

Redactie

Om ernstig overgewicht bij kinderen te bestrijden, moeten kinderen onder de 5 jaar, zelfs als ze nog niet kunnen lopen, dagelijks lichamelijke oefeningen verrichten. Nieuwe richtlijnen om dit gezonde gedrag aan te moedigen werden maandag door de Britse regering gepresenteerd.

Drie uur bewegen per dag voor kinderen van 5 volstaat, aldus het Britse ministerie van volksgezondheid. Hierbij is een belangrijke rol voor ouders weggelegd. Die moeten ervoor zorgen dat kinderen minder stilzitten, bijvoorbeeld voor de televisie of in een kinderwagen.

Het is niet de bedoeling dat kinderen drie uur achtereen hollen of anderszins in touw zijn, benadrukte het ministerie. De bewegingsmomenten moeten over de hele dag worden uitgesmeerd. Kinderen krijgen al genoeg beweging door te spelen of door met hun ouders te gaan zwemmen.

Kinderen tussen de 5 en 18 jaar moeten dagelijks ten minste een uur intensief bewegen, raadt de regering aan.

Van de Britse volwassenen heeft bijna een kwart ernstig overgewicht. De verwachting is dat tegen 2050 negentig procent van de volwassenen te zwaar is. Meer dan zestig procent van de volwassenen beweegt minder dan tweeënhalf uur per dag, de dagelijks minimaal aanbevolen hoeveelheid.