Criminelen zijn staat nog 226 miljoen euro schuldig

Redactie

Criminelen moeten de staat nog 226,5 miljoen euro aan ontnemingsvorderingen betalen. In totaal staan nog 5419 zaken open. Sommige stammen uit 1995, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van cijfers van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). De grootste vordering betreft een bedrag van 22,5 miljoen euro.

In het kader van de zogenoemde pluk-ze-wetgeving kan het Openbaar Ministerie crimineel verkregen geld en goederen afpakken. Meestal duurt het echter jaren voordat een vonnis onherroepelijk is en vaststaat hoeveel iemand moet betalen. Tegen die tijd zijn het geld en de goederen in de meeste gevallen al weggesluisd.

Hoofdofficier en directeur van het BOOM Dirk ten Boer zegt in de krant daarom te blijven hameren op beslag leggen op goederen van criminelen. Als beslag op bijvoorbeeld een dure auto wordt gelegd, kan de verdachte die niet verkopen.

Door een wetswijziging mag justitie ook na het onherroepelijk worden van een vonnis naar het vermogen van criminelen blijven speuren. Eerder mocht dat niet.