[Tour] Hoogerland gaat ondanks hechtingen gewoon door

Olga Kroeders

Johnny Hoogerland is ondanks de zware val vandaag tijdens de negende etappe niet van plan om de Tour de France te verlaten. "Normaal gesproken ga ik dinsdag gewoon van start", vertelde de drager van de bolletjestrui na het verlaten van het ziekenhuis aan RTL 7. "Ik ben een Zeeuw hè." Hoogerland moest in totaal 33 hechtingen laten zetten.

Hoogerland, die bijna zeventien minuten achter ritwinnaar Luis-Leon Sánchez over de streep kwam, was ondanks de verwondingen aan bil, bovenbeen en kuit toch ook opgelucht. "Ik weet wat er met Wouter Weylandt is gebeurd tijdens de Giro. Voor hetzelfde geld klap ik met mijn hoofd op een paaltje. Het had veel slechter af kunnen lopen."

De val werd veroorzaakt door een automobilist van een gastenauto van de Franse televisie, in een onbeholpen poging om de kopgroep te passeren. De auto en de bestuurder zijn niet meer welkom in de Tour, liet de directie eerder vanavond weten. Het gedrag van de chauffeur werd 'onacceptabel' genoemd.

Morgen genieten de renners in de Tour van een rustdag. Dinsdag staat de tiende etappe op het programma, met twee cols van derde en twee van de vierde categorie.