Nederlandse voetbalrobots tweede op WK

Redactie

Het voetbalrobotteam van de Technische Universiteit Eindhoven is zondag in Istanbul tweede geworden op de Robocup 2011. Het team verloor in een spannende finale met 5-6 van een Chinees team uit Beijing, de regerend wereldkampioen.

Het is de vierde keer op rij dat de Brabanders verliezend WK-finalist zijn. "Dit laat zien dat Nederland bij de absolute wereldtop van het robotvoetbal hoort", aldus teamcoach Roel Merry. "Natuurlijk baalt het team, maar dit motiveert ook om volgend jaar weer sterker terug te komen."

Het Eindhovense team, Tech United, versloeg de afgelopen vijf dagen onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Iran. In de finale bleek het sterke wapen van de Chinezen, de lobballen, ook dit jaar doeltreffend. Tech United keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan en verloor uiteindelijk met 5-6. In de halve finale had Tech United eerder op de dag met 4-0 van RSC Stuttgart gewonnen.

De nieuwe keeper van Tech United deed het goed en bewoog snel langs de doellijn. De robot heeft vier kijksystemen: een 360-gradencamera, een frontcamera, lasers en een Kinect-sensor van de Xbox. De goalie moest de bal in totaal tien keer uit het net halen. De Eindhovense robots scoorden 94 keer.

Het wereldkampioenschap Robocup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. De robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal, in wedstrijden van tweemaal vijftien minuten. Doordat de organisatie de regels elk jaar aanpast moeten de teams wel innoveren.


Nederlandse voetbalrobots tweede op WK (Foto: Novum)