[Tour] Gehavende Hoogerland verliest kwartier

Olga Kroeders

Johnny Hoogerland heeft door de zware val in de negende etappe van de Tour de France ruim een kwartier verloren. De renner van Vacansoleil werd het slachtoffer van een onbesuisde actie van een volgauto van de Franse televisie en kwam daardoor hard in het prikkeldraad terecht. Hoogerland was na de rit wel in staat om onder luid applaus zijn heroverde bolletjestrui in ontvangst te nemen.

Hoogerland zat in de kopgroep toen vlak voor de tussensprint op dertig kilometer van de streep een auto Juan Antonio Flecha onderuit reed. De Spanjaard van Team Sky sleepte de Nederlander mee in zijn val. Hoogerland kon zijn koers wel vervolgen, zij het met moeite. "Hij heeft veel pijn en het prikkeldraad zat overal", zei ploegleider van Vacansoleil Daan Luijkx tegen de NOS.

Luijkx is niet van plan om het erbij te laten zitten. "We gaan een gesprek aanvragen met de organisatie en kijken hoe we dit op moeten lossen." Hoogerland zakt door de val ver weg in het algemeen klassement. Wel besloot de directie als speciaal gebaar de prijs voor de strijdlust aan Flecha en Hoogerland toe te kennen. Beiden rijden daardoor in de volgende etappe met de rode rugnummers.