'Eurocrisis slaat over naar Italië'

Peter (pberends)

Maandag zal de Europese president Herman Van Rompuy hoge Europese functionarissen bijeen roepen voor een spoedberaad over de mogelijke uitbreiding van de Europese schuldencrisis naar Italië. Dit meldt persbureau Reuters zondag op basis van drie anonieme bronnen.

Van Rompuy ontmoet volgens de bronnen de directeur van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en eurocommissaris Olli Rehn.

Vrijdag werden er veel Italiaanse schuldpapieren verkocht op de financiële markten. De rente die de Italiaanse overheid nu zou moeten betalen op nieuwe tienjarige schulden steeg naar 5,28 procent. Als de rente tussen de 5,5 en 5,7 procent komt gaat het een grote stempel drukken op de staatsfinanciën.

De Italiaanse overheidsschuld is met ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) na Griekenland het hoogst binnen het eurogebied. Vorige week kondigde het Zuid-Europese land al enorme bezuinigingen aan in de strijd met het begrotingstekort en de staatsschuld.

Moeten wij Italië financieel bijstaan? Stem in de poll!