[Tour] Sánchez wint bizarre etappe

Olga Kroeders

De negende etappe in de Tour de France, van Issoire naar Saint-Flour over 208 kilometer, is gewonnen door Luis León Sánchez. Thomas Voeckler is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De etappe werd echter ontsierd door een zware valpartij waarbij onder meer Vinokourov en Van den Broeck waren betrokken. Bovendien werden Johnny Hoogerland en Juan-Antonio Flecha aangereden door een wagen van de organisatie.

Lieuwe Westra en Pavel Broett probeerden vanuit de start weg te komen uit het peloton maar hun vlucht was al na elf kilometer afgelopen. In de aanloop naar de eerste col van de dag, de Côte de Massiac, vond er in het peloton een valpartij plaats waar onder meer Millar en Zubeldia bij betrokken waren. De betrokken renners konden hun weg vervolgen. Thomas Voeckler onsnapte vervolgens uit het peloton en pakte de twee punten bovenop de Côte de Massiac. Johnny Hoogerland pakte het andere punt.

Flecha en Hoogerland wisten zich bij Voeckler te voegen. Daarachter reden Luis-Leon Sánchez van Rabobank, Sandy Casar en Niki Terpstra en die vonden ook aansluiting bij de koplopers. De zes hadden al gauw een voorsprong van ruim drie minuten op het peloton. Na 65 kilometer was dit al opgelopen tot vier minuten. Aan kop van het peloton waren het Omega Pharma-Lotto en Garmin die het meeste werk deden. Dankzij hun werk liep de voorsprong langzaam terug.

Onderaan de Col du Pas de Peyrol, een berg van de tweede categorie, was de voorsprong van de zes koplopers nog drie minuten. Terpstra had erg veel moeite in de klim om bij zijn medevluchters te blijven en één kilometer onder de top moest hij afhaken. Voeckler kwam als eerste boven net voor Hoogerland. In de afdaling moesten Hoogerland en Sánchez een gaatje laten met de andere koplopers. In de afdaling vond er in het peloton een valpartij plaats waarbij onder anderen Vinokourov en Van den Broeck wares betrokken. De kopman van Astana miste net als een aantal andere renners een bocht in de afdaling van de Col du Pas de Peyrol.

Sánchez en Hoogerland slaagden er ondertussen in om terug te keren in de kopgroep. De voorsprong op het peloton groeide ook omdat de renners daar wilden wachten op de achterblijvers die betrokken waren bij de valpartij. Hoogerland won de sprint op de top van de tweede col van de tweede categorie, de Col du Perthus. Het peloton was inmiddels weer op stoom gekomen, de achterstand op de koplopers was ruim zeven minuten.

Hoogerland was als eerste boven op de Col de Cère en ook op de vijfde berg van de dag de Côte de la Chevade kwam de renner van Vacansoleil als eerste over de top. De voorsprong op het peloton was nog iets meer dan vijf minuten. Bij de beklimming van de Col de Prat de Bouc, een col van de tweede categorie, was de voorsprong al minder dan vijf minuten. En ook daar was Hoogerland als eerste boven waardoor hij dinsdag de tiende etappe in de bolletjestrui start.

Op zo'n 35 kilometer voor de streep werd Flecha in de kopgroep aangereden door een wagen van de organisatie. Hij nam Hoogerland mee in zijn val. Beide renners konden uiteindelijk wel hun weg vervolgen maar vooral Hoogerland was wel erg gehavend doordat hij het prikkeldraad inreed en hij werd niet lang daarna door het peloton bijgehaald. Sánchez, Voeckler en Casar hadden 25 kilometer voor de streep nog vier minuten en 43 seconden voorsprong op het peloton. Hoogerland moest even later het peloton laten gaan en ook Flecha, die zich had laten terugzakken, moest niet lang daarna lossen.

In het peloton waren het de renners van Garmin die het tempo maakten maar op elf kilometer voor de meet was de achterstand nog altijd ruim vier minuten. Sánchez, Voeckler en Casar gingen dus uitmaken wie de dagzege ging pakken. In de eindsprint was het Sánchez die nog het meeste over had.

De bizarre aanrijding waarbij Flecha en Hoogerland onderuit gaan.
 

Uitslag etappe 9

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Luis León Sánchez Spa Rabobank 5:27.09
2 Thomas Voeckler Fra Europcar + 0.05
3 Sandy Casar Fra FDJ + 0.13
4 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 3.59
5 Peter Velits Slw HTC- Team Highroad z.t.
6 Cadel Evans Aus BMC z.t.
7 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.
9 Fränk Schleck Lux Team-Leopard z.t.
10 Damiano Cunego Ita Lampre z.t.


Stand na etappe 9

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 38:35.11
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08