Syrische oppositie afwezig bij hervormingsoverleg

Redactie

Belangrijke Syrische oppositieleden en prominente activisten zijn zondag niet aangeschoven voor gesprekken over hervormingen. Ze hebben verklaard geen deel te nemen aan de gesprekken, die door de regering worden gesteund, zolang het regime hard optreedt tegen betogers.

De Syrische autoriteiten begonnen zondag aan de gesprekken, 'nationale dialoog' genoemd, in Damascus. Het overleg werd bezocht door onder anderen vicepresident Farouk al-Sharaa, een aantal intellectuelen en minder prominente leden van de oppositie.

De bijeenkomst is bedoeld om te overleggen over wetgeving die een meerpartijenstelsel mogelijk moet maken en een eind moet maken aan de al tientallen jaren durende noodtoestand, de pijler onder de machtsbasis van president Bashar Assad.

Al-Sharaa deed tijdens het overleg de ongebruikelijke oproep tot een transitie naar een democratie. "Ik hoop dat we een overgang naar een pluralistische democratische staat kunnen maken waarin burgers, die deelnemen aan het vormgeven van hun toekomst, gelijk zijn aan elkaar", aldus Al-Sharaa.

De oproep van Al-Sharaa benadrukt nog eens hoezeer de volksopstand in Syrië aan de stoelpoten van het regime zaagt. Het Syrische regime heeft grof geweld gebruikt om de opstand de kop in te drukken, maar probeert tegelijkertijd door hervormingen de onrust tot bedaren te brengen.

Al-Sharaa erkende dat de belofte van hervormingen niet zou zijn gedaan zonder de opstand. "Ik moet erkennen dat zonder de bloedoffers die werden gedaan door burgers en militairen (...) deze nationale dialoog niet zou worden gehouden, op dit hoge niveau, onder het oog van camera's", aldus de vicepresident.

Tegelijkertijd zette Al-Sharaa sommige betogers weg als werktuigen van buitenlandse agenten. Die zouden slechts uit zijn op het aanwakkeren van de sektarische spanningen en de verdeeldheid in het land.

Het overleg is een zeldzame stap in Syrië, waar de bevolking zelden kritiek uit op het regime uit vrees voor vergelding. Hoewel de belangrijkste oppositieleden de bijeenkomst meden, zat een aantal minder prominente oppositieleden wel aan de overlegtafel. Op de Syrische staatstelevisie - die normaal gesproken onder strenge controle staat - kon een aantal intellectuelen openlijk kritiek leveren op de regering en het buitensporige geweld tegen de betogers.

Critici menen echter dat het overleg alleen maar bedoeld is om de grove onderdrukking te maskeren. "Ze blokkeren onrustige steden, vermoorden demonstranten, arresteren mensen en martelen mensen tot de dood toe", aldus een activist. "Dat kan geen goede basis zijn voor een dialoog."


Syrische oppositie afwezig bij hervormingsoverleg (Foto: Novum)