[F1] Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Peterselieman

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur bleef na 52 ronden kampioenschapsleider Sebastian Vettel en diens Red Bull-teamgenoot Mark Webber voor. Door dit resultaat verstevigt Vettel wederom zijn leidende positie in het kampioenschap.

Op een deels natte baan ging de Formule 1-race met Mark Webber op poleposition van start. De toppers startten allemaal op intermediates, maar de verwachting was dat redelijk snel naar de droogweerbanden gewisseld zou kunnen worden. De beste start was voor Sebastian Vettel, voor Webber, Fernando Alonso, Jenson Button en Felipe Massa. Lewis Hamilton startte als tiende, maar lag na één ronde al zesde. Massa passeerde in het begin van de tweede ronde Button, waarna Hamilton ook zijn teamgenoot pakte. De eerste uitvaller was na drie ronden Heikki Kovalainen met een defecte versnellingsbak.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Webber en Alonso, waardoor de Duitser het rustig aan kon doen. Verder naar achteren vonden interessante gevechten plaats, zoals om plaats elf tussen Nico Rosberg en Sergio Perez. De Renaults worstelden met een gebrek aan grip, waardoor Nick Heidfeld en Vitaly Petrov zich diep in het middenveld bevonden.

Michael Schumacher was na negen ronden de eerste die pitte. Hij miste de neus van de Mercedes na een aanrijding met Kamui Kobayashi. De Duitser kwam op slicks naar buiten, waarna enkele ronden meer rijders volgden. Button was de eerste van de toppers na twaalf ronden. Ook de anderen volgden, waarbij Sauber-rijder Kamui Kobayashi langzaam uit de pits wegreed en bijna de Williams van Pastor Maldonado raakte. Bij het uitwijken reed hij over de luchtslangen bij Force India heen.

De gaten vooraan werden kleiner, waarbij Vettel nog wel leidde voor Webber. Achter dit duo pakte Hamilton de derde plaats van Alonso af, terwijl Button de Ferrari van Massa voor de vijfde stek verschalkte na een fraaie inhaalactie die ingezet werd op Hangar Straight. Schumacher kreeg ondertussen een tien seconden Stop & Go-penalty voor de aanrijding met Kobayashi. De reden is vanwege de korte pitstraat op Silverstone. Ook Kobayashi kreeg deze straf.

De Japanner zat overigens niet goed in de race, want hij verloor vele plaatsen toen de baan eindelijk opdroogde. Vooraan lagen de vier leiders na 21 ronden binnen 8,6 seconden van elkaar. Alonso had meer tempo dan Hamilton en haalde met behulp van de beweegbare achtervleugel na 24 ronden dan ook in. Hamilton pitte meteen voor nieuwe banden om zo te proberen verder naar voren te komen. Kobayashi gaf met een oververhitte motor op. Paul di Resta verloor veel tijd, omdat hij twee keer naar binnen moest omdat hij de banden van Sutil gemonteerd kreeg en hij die meteen weer moest laten vervangen.

In de 27e ronde vormde een aanrijding tussen Di Resta en Buemi de aanleiding voor een fraaie race. Di Resta verloor zijn voorvleugel, terwijl Buemi met een lekke achterband op moest geven. Vettel en Alonso kwamen de pits in voor nieuwe banden, waarbij de Ferrari eerder naar buiten kwam dan de Red Bull, omdat de linkerachterband er niet op wilde. Hierdoor leidde Alonso de race voor Hamilton, Vettel en Webber.

Alonso had op het zachte rubber veel snelheid en werd geholpen door Hamilton die Vettel ophield. Hierdoor kon Alonso na 33 ronden een voorsprong van ruim acht seconden opbouwen op zijn achtervolgers. Vettel had een hard gevecht met Hamilton, wat na 37 ronden tot een hoogtepunt kwam waarbij beiden elkaar op het oude start/finish-gedeelte elkaar bijna raakten. Vettel besloot daarna binnen te komen voor nieuwe banden om zo te proberen de race uit te rijden.

De move van Vettel pakte goed uit, want Hamilton kwam een ronde later binnen en kwam achter de Duitser weer naar buiten. Ook Alonso, Webber en Button stopten. Voor Button betekende het einde race, omdat de rechtervoorband niet vast zat en het team hem niet op drie banden naar de pits wilde laten rijden. Alonso leidde na de stops met nog tien ronden te gaan met ruim twaalf seconden voorsprong op Vettel. Daarachter lagen Hamilton, Webber, Massa, Rosberg, Perez, Heidfeld, Schumacher en Alguersuari.

Hamilton kreeg te horen dat hij brandstof moest besparen. Webber kon daardoor op de staart van de Brit komen, waardoor in de slotronden een gevecht om de laatste podiumplaats ontstond. Webber wilde niet te lang wachten en pakte dan ook al snel de laatste podiumplaats van Hamilton af. De Brit verloor veel tijd, waardoor ook Massa hem met grote stappen in kon halen. Het verschil was met nog drie ronden te gaan vier seconden. Opvallend was dat Webber het gat met Vettel dichtreed en in de laatste streed om plaats twee. In de laatste ronden vonden veel gevechten plaats, maar inhaalacties waren er niet meer.

Alonso werd na 52 ronden als eerste afgevlagd, voor Vettel en Webber. Achter die duo werd Hamilton na een botsing in de laatste bochten met Massa nog net vierde voor de Braziliaan. De overige punten gingen naar Rosberg, Perez, Heidfeld, Schumacher en Alguersuari.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:28:41.196
2 Sebastian Vettel Red Bull +16.511
3 Mark Webber Red Bull +16.947
4 Lewis Hamilton McLaren +28.986
5 Felipe Massa Ferrari +29.010
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1:00.665
7 Sergio Perez Sauber +1:05.590
8 Nick Heidfeld Renault +1:15.542
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1:17.912
10 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1:19.108
11 Adrian Sutil Force India F1 +1:19.712
12 Vitaly Petrov Renault +1:20.681
13 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
14 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
15 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
16 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
17 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
18 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +2 Ronden
19 Daniel Ricciardo HRT F1 Team +3 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +12 Ronden
DNF Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +27 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +29 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +42 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +50 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 204
2 Mark Webber Red Bull 124
3 Fernando Alonso Ferrari 112
4 Lewis Hamilton McLaren 109
5 Jenson Button McLaren 109
6 Felipe Massa Ferrari 52
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 40
8 Nick Heidfeld Renault 34
9 Vitaly Petrov Renault 31
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 28
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 10
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 9
14 Sergio Perez Sauber 8
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
16 Rubens Barrichello Williams 4
17 Paul di Resta Force India F1 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 328
2 McLaren 218
3 Ferrari 164
4 Mercedes Grand Prix 68
5 Renault 65
6 Sauber 33
7 Scuderia Toro Rosso 17
8 Force India F1 12
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0