Nederlands elftal mogelijk verplicht tot dragen EU embleem

RGS

Leden van het Europese Parlement staan achter het voorstel om de blauw-met-gele-sterretjes vlag van de EU te laten wapperen op sportevenementen die plaats vinden op Europees grondgebied. Wat echter tot controversie leidt is het idee om een EU-embleem op de shirts van nationale teams te laten schitteren.

Het voorstel dat volgende week wordt voorgelegd, bedingt dat alle nationale sportploegen, ongeacht of het om voetbal, hockey, volleybal of het Nederlandse Olympische team gaat, gedwongen zullen worden tot het dragen van een EU-embleem op de shirts. In het rapport “The European Dimension of Sport” staat het idee beschreven. Het plan is afkomstig van de Spaanse centrum-rechtse Europarlementariër Fisas Ayxela. Volgende week wordt het voorgelegd aan het Parlement.

Een bron binnen de Europese Commissie zei dat het promoten van de ‘Europese dimensie’ binnen de sport hoog op de agenda staat. Dit zal echter alleen gebeuren als de  betreffende nationale sportorganisaties hier mee instemmen.

Het plan heeft al de ondersteuning van de cultuurcommissie van het Europese Parlement. Als volgende week de Europarlementariërs het voorstel ondersteunen, wat naar verwachting zal gebeuren, dan gaat het voorstel terug naar de Commissie. De Commissie zal er dan een formeel wetgevend voorstel van maken. 

Het voorstel wordt daarna ter stemming aan de Ministerraad voorgelegd. Door de grote hoeveelheid kleine landen die mogelijk baat hebben bij een ‘Europese aanpak’, bijvoorbeeld van de Olympische Spelen, is de kans dat het voorstel aangenomen wordt groot.