[Upd] Toch akkoord over diffuserwerking in F1

Peterselieman

De Formule 1-teams hebben vanochtend geen akkoord kunnen bereiken over het terugdraaien van het beperken van de werking van de geblazen diffuser. De renstallen waren op Silverstone bij elkaar om de omstreden regel naar de Valencia-specificatie terug te draaien, maar volgens Autosport blokkeerden Ferrari en Sauber dit.

Vanaf dit weekend mag er door de diffuser van de auto maar maximaal tien procent van de uitlaatgassen stromen als er geen gas gegeven wordt. Renault protesteerde hiertegen omdat de betrouwbaarheid van de krachtbron in het gedrang zou komen. Dit protest werd aanvankelijk toegekend, maar later toch verworpen omdat het te laat ingediend zou zijn. Mercedes heeft wel een uitzondering weten te bemachtigen, zodanig dat als er geen gas gegeven wordt er toch in vier cilinders een verbranding plaats mag vinden. Dit ook om de betrouwbaarheid van de motor te kunnen waarborgen.

Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken stelde autosportfederatie FIA gisteren voor om terug te gaan naar de specificatie van Valencia waar alleen een verbod op de speciale kwalificatiemodus gold. Teams moesten vandaag wel unaniem instemmen met het terugdraaien vanaf de Grand Prix van Duitsland. Omdat dit niet gebeurd is, gelden de huidige regels tot het einde van het seizoen. Voor volgend jaar is de geblazen diffuser min of meer taboe, omdat de hoge uitlaten weer terug gaan keren.

Update 18:02 uur

Er lijkt nu toch een einde te zijn gekomen aan de ruzie over de geblazen diffuser. Na de Grand Prix van Groot-Brittannië is bekend geworden dat Ferrari en Sauber toch instemmen met de plannen van de andere teams om de regels terug te draaien tot wat ze in Valencia waren. Dit betekent dat dit jaar de geblazen diffuser toch optimaal gebruikt kan worden, maar dat er voor de motoren geen speciale kwalificatiemodus meer is.